Sarongwinkel.nl

De sarongwinkel van Nederland

×
 x 

Leeg
WinkelmandjeLeeg

Productieproces

Wat is Batik?
 
Batik is een doek die traditioneel wordt gemaakt met behulp van handmatige wax-resist verf techniek.
 
Indonesië is de bakermat van de Batik doeken, ze worden hier al eeuwen lang gemaakt volgens een traditioneel en complex proces die zeer arbeidsintensief is.
 
De eerste stap om de Batik doek te creëren is om een patroon te ontwerpen, daarna wordt het patroon met behulp van een special gereedschap, de tulis,op de doek “gestencild”. De was wordt met behulp van een Canting ( een gereedschap met een “ tuitje” en een reservoir  waar de was ingaat) op de gewenste patronen geplaatst. Was werkt als een barrière voor de kleurstoffen en zorgt ervoor dat de stof tijdens het verf proces geen kleur opneemt,  dit proces  wordt meerdere  malen herhaald tot de gewenste kleuren en patronen zijn behaalt. De was wordt tijdens het proces meerdere malen door middel van heet water verwijderd.
Tegenwoordig zijn er ook moderne methoden, zoals het gebruik van een batik stempel. Met de batik stempel wordt het patroon direct op de stof gestempeld.De batik stempel wordt met de hand vervaardigd en is van koper.
 
Indonesische batik kunstenaars staan bekend als de beste batikkers van de wereld. Gelukkig wordt deze techniek nog steeds doorgegeven aan de jongere generatie.
 
productieprocess
 
Tie-Dye
 
Tie-dye (Engels) is een verftechniek voor textiel.
Door middel van het binden en knopen van de stof wordt een patroon op de stof aangebracht.
Vervolgens wordt de stof eerst doordrenkt met water, eventueel gemengd met soda. Hierna worden delen van de stof in verf gedoopt.
De verf kan zich op bepaalde delen van de stof niet hechten, omdat de van water doordrenkte stof stevig is geknoopt of samengebonden.
Door de kleding te bundelen, en vervolgens in verschillende verfkleuren te dopen kunnen spiraalpatronen worden aangebracht.
 
tiedye